Informator

Boże Ciało - Istebna 2019

czerwiec 20, 2019
Zapraszamy do obejrzenia kilkunastominutowej relacji z procesji Bożego Ciała w Istebnej.
Wydarzenia

Boże Ciało

czerwiec 19, 2019
Święto Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, potocznie znana jako Boże Ciało, to uroczystość liturgiczna ku czci Najświętszego Sakramentu w Kościele katolickim. W Polsce jest to od dawna dzień świąteczny, wolny od pracy.
Kalendarium

Kalendarium Radia Istebna - 18 czerwca

czerwiec 18, 2019
Zdarzyło się...
Kalendarium

Kalendarium Radia Istebna - 14 czerwca

czerwiec 14, 2019
Zdarzyło się...
Informator

Jeszcze nie w Polsce: EMILY DICKINSON

czerwiec 14, 2019
Najsłynniejsza poetka Ameryki nie przestaje niepokoić kolejnych pokoleń biografów i badaczy. Czy była epileptyczką? Kim był jej tajemniczy Mistrz? I o co chodzi w jej wierszach?
Kalendarium

Kalendarium Radia Istebna - 13 czerwca

czerwiec 13, 2019
Zdarzyło się...

Lady Pank.

Kalendarium. 

11 września 1981 roku w Warszawie z inicjatywy Jana Borysewicza i Andrzeja Mogielnickiego powstała grupa Lady Pank.
Początkowo grupa nosiła nazwę Żużel, by w sierpniu 1982 roku zmienić nazwę na Lady Pank.
Pierwsza piosenka i zarazem pierwszy przebój grupy autorstwa Borysewicza "Mała Lady Pank" został zarejestrowany w krakowskim studiu Teatru STU z towa­rzyszeniem muzyków sesyjnych Andrze­jw Dylewskiego (perkusja) i Wojciecha Bruślika (gitara basowa). Przy wsparciu ze strony ówczesnego dyrektora Stołecz­nej Estrady, Stanisława Cejrowskiego, w 1982 roku skrystalizował się pierwszy skład Lady Pank: Jan Borysewicz (gitara prowadząca, wokal), Janusz Panasewicz (wokal), Edmund Stasiak (gitara}, Paweł Mścisławski (gitara basowa) i Jarosław Szlagowski (perkusja). Panasewicz trafił do Lady Pank po odbyciu służby wojsko­wej, a Mścisławski i Szlagowski z zespo­ łu Oddział Zamknięty. W tym składzie nagrano pierwszą płytę, zatytułowaną "Lady Pank". Promujące ją piosenki "Kry­zysowa narzeczona", "Vademecum skau­ta", "Mniej niż zero", "Zamki na piasku", czy "Wciąż bardziej obcy" zdobyły dużą popularność. Po premierze płyty Lady Pank ruszyli w trasę koncertową, w ramach której zagrali kilkaset koncertów w całej Polsce.
W 1984 roku ukazał się kolejny album "Ohyda", z którym grupa odbyła trasę po Stanach Zjednoczonych. W 1986 roku ukazała się płyta "LP 3", a dwa lata pózniej "Tacy sami". W 1989 roku zadebiutował nowy skład Lady Pank: Jan Borysewicz, Janusz Panasewicz, Jarosław Szlagowski, Piotr Urbanek i Kostek Joriadis (m.in. Papa Dance, Maanam, Bajm). Dwa lata później premierę miała kompilacja najwięk­szych przebojów zespołu, "The Best Of Lady Pank". W tym samym roku grupa zawiesiła działalność. Lady Pank powrócili na scenę w 1992 roku w całkiem nowym składzie Andrzejem Łabędzkim (gitara), Krzysztofem Kielisz­kiewiczem (gitara basowa) i Kubą Jabłoń­skim (perkusja), by nagrać płytę "Nana". W 1996 roku zespół wydał dwie płyty "Międzyzdroje" i "Zimowe Graffiti". Rok pózniej ukazuje się płyta "Łowcy głów". Rok 1999 przyniósł nowy kontrakt fonograficzny z wytwórnią Zic Zac BMG, dla której Lady Pank zarejestrował płytę koncertową. Nagrania miały miejsce w krakowskim klubie "FM". We wrześniu następnego roku ukazała się kolejna płyta grupy, "Nasza reputacja". Album miał. premierę w 18. rocznicę powstania zespołu. Jesienią odbyła się klubowa trasa koncertowa, w ramach której Lady Pank zagrał w 13 miastach w Polsce. W czerwcu 2002 roku na półki sklepowe tra­fiła druga kompilacja największych prze­bojów grupy. Na albumie znalazły się też dwie nowe kompozycje, do których tek­sty napisał Andrzej Mogielnicki, który po 15 latach wznowił współpracę. z zespo­łem. W sierpniu 2002 roku premierę miała płyta z muzyką do filmu "E=mc2", którą skomponował Borysewicz. Rok później ukazał się krążek "Borysewicz-Kukiz", nagrany w duecie z Pawłem Kukiem, wo­kalistą grupy Piersi. Płyta pokryła się platyną, a promujący ją singel "Bo tutaj jest jak jest" był częstym gościem w sta­cjach radiowych i telewizyjnych. Duet, wraz z Lady Pank, po raz kolejny poje­chał z koncertami do Stanów. W czerw­cu 2004 roku zadebiutował krążek "Teraz Lady Pank". To kolejny album, do którego teksty napisał Andrzej Mogiel­nicki. Promująca go piosenka "Stacja Warszawa", wraz z towarzyszącym tele­dyskiem, odniosła spory sukces w Polsce.
W 2007 roku ukazała się kolejna płyta - "Strach się bać". 20 czerwca 2011 roku ukazał się album "Maraton". Wydawnic­two promował utwór "Dziewczyny dzi­siaj z byle kim nie tańczą". Rok 2012 to dla grupy wyjątkowy okres - Lady Pank obchodził 30. lecie działalności.
Dyskografia:
Lady Pank (1983)
Ohyda (1984)
Drop Everything (1985)
LP3 (1986)
O dwóch takich, co ukradli księżyc
(1986)
O dwóch takich, co ukradli księżyc cz. 2
(1988)
Tacy sami (1989)
Zawsze tam, gdzie ty (1990)
Na na (1994)
Akustycznie: Mała wojna (1995)
Międzyzdroje (1996)
Zimowe graffiti (1996)
W transie (1997)
Łowcy głów (1998)
Koncertowa (1999)
Nasza reputacja (2000)
Teraz (2004)
Strach się bać (2007)
Maraton (2011)
https://m.youtube.com/watch?v=akEtbWemdiM

źródło internet

 

Komentuj

Zaloguj się, by skomentować

Partnerzy Radia Istebna

LOGO GALERII KUKUCZKA logo istebna.jpg  polineo1